Wat is parfum nu eigenlijk?

Wij krijgen van onze klanten regelmatig de vraag wat het verschil is tussen parfum en bijvoorbeeld eau de toilette. Ook vragen klanten zich af of prijs invloed heeft op de kwaliteit van onze geuren. Om deze vragen te beantwoorden leggen wij eerst uit wat parfum nu eigenlijk is. 

Parfum is een mix van verschillende grondstoffen, water en alcohol. De aromatische grondstoffen worden opgelost in water en alcohol. Deze basis zorgt ervoor dat de geur op de huid blijft zitten. De alcohol verdampt en de geur blijft achter op de huid.

De geurkwaliteit van parfum heeft dus te maken met de hoeveelheid procentuele parfumconcentraat opgelost in alcohol. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe hoger deze concentratie is, hoe intenser de geur is en des te langer blijft de geur hangen. Natuurlijk speelt de kwaliteit van de grondstoffen ook een zeer belangrijke rol.

Bij het aanbrengen van een geur is het dus belangrijk om niet gelijk te ruiken. Immers de oplosmiddel (alcohol) verdampt vrij snel na het aanbrengen van de geur en de geurbestanddelen blijven achter. Als je gelijk ruikt na het aanbrengen van een geur wordt het reukvermogen als het ware verdoofd door de verdampende oplosmiddel. Wacht daarom altijd een aantal minuten. Je zal merken dat de geur anders ruikt.

De kwaliteit van parfum is dus onder andere afhankelijk van de geurconcentratie. De meest voorkomende geurconcentraties zijn parfum, eau de parfum en eau de toilette. 

Parfum

20% – 40% parfumconcentraat

De parfum is de sterkste vorm geur die te verkrijgen is. Je hoeft maar weinig te gebruiken en de geur blijft erg lang hangen. Een parfum met een hoog concentratie biedt dus wel een lange draagtijd, maar kan ook erg aanwezig zijn.

Eau de parfum 

10% – 20% parfumconcentraat

Samen met eau de toilette is deze kwaliteit het meest verkochte type geur. De geur blijft ongeveer vier tot acht uur hangen. Deze categorie is dus geschikter voor dagelijks gebruik ten opzichte van de parfum. Immers de geur is minder aanwezig en ook qua prijs is deze categorie voordeliger dan de parfum.

Eau de toilette

5% – 10% parfumconcentraat

Deze kwaliteit wordt erg vaak verkocht voor dagelijks gebruik. De geur blijft ongeveer drie uur hangen en daarna moet je de geur opnieuw opdoen. Meestal is de eau de toillette een verdunde versie van de eau de parfum.

Parfum van de bekende parfummerken bestaan uit heel veel verschillende grondstoffen om een heerlijke geur te kunnen krijgen. Deze grondstoffen worden verkregen uit natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld bloemen, fruit, gras, hars enz. Daarnaast worden ook synthetische (kunstmatige) grondstoffen gebruikt.

Heb je wel eens opgemerkt dat een parfum gedurende de tijd anders gaat ruiken? Dit heeft te maken met de verschillende bestanddelen. Sommige bestanddelen zullen na het aanbrengen van de geur snel vervagen en andere bestanddelen blijven langer hangen. Een parfum bestaat uit verschillende bestanddelen. Deze bestanddelen worden de zogenaamde ‘’noten’’ genoemd. Dit zijn de topnoten, hartnoten en de basisnoten. Deze noten tezamen vormen de harmonie van de geur.

Topnoten

Dit zijn de dominante en sterke geuren, direct na het aanbrengen van de geur. De topnoten geven dus de eerste indruk van een geur. Na 5 – 10 minuten ruik je deze topnoot niet meer. De geur van de topnoot bepaald dus vaak de aankoop van een geur. Na het aanbrengen van de geur moet je daarom altijd eventjes wachten.

Hartnoten

Als de topnoten na 5 – 10 minuten verdwenen zijn komen de hartnoten aan bod. De hartnoten vormen dus de kern van een geur. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. De hartnoten zijn het belangrijkste onderdeel van de geur.

Basisnoten

De basisnoten zijn de geuren die als laatste overblijven nadat de topnoten en hartnoten zijn vervaagd. Deze noten ruik je globaal na één a twee uren na het aanbrengen van de geur.

Heeft de prijs invloed op de kwaliteit van parfum?

Wil je een kwaliteitsproduct dan is het belangrijk dat je altijd een 100% originele product koopt. Dat geldt ook voor parfum. In bepaalde landen, maar ook in Nederland worden alternatieve parfumproducten aangeboden. Dit zijn vaak geen originele producten. Deze imitatieparfums zijn vaak stukken goedkoper dan de originele producten. Een parfum van een bekend parfummerk kost toch al gauw € 40 ten opzichte van een imitatieparfum die vanaf € 5 wordt aangeboden.

Ook worden budgetparfums aangeboden. Dit zijn producten die niet afkomstig zijn van een bekend parfummerk. Ook is de verpakking iets eenvoudiger. De prijs van een budgetparfum is daarom ook een stukje lager. Vaak worden de budgetparfums gebaseerd op originele parfumproducten. Het flesje ziet er net iets anders uit.

Namaakproducten

Veel originele producten worden nagemaakt. Dat is helaas ook in onze branche van toepassing. De dure parfummerken worden nagemaakt en op de markt gebracht. Het namaken van een parfum gebeurd met een apparaat dat de samenstelling van een originele parfum analyseert. Vervolgens wordt het originele product aan de hand van deze analyse nagemaakt. Helaas zijn de grondstoffen van mindere kwaliteit en het komt zelfs voor dat de gebruikte grondstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bij ParfumExplosie zijn alle producten 100% origineel